Winnaars 'Spiel des Jahres 2021'

  • Geplaatst op
  • Door Marco Cordella van De Dobbelkelder
  • 0

Winnaars 'Spiel des Jahres' 2021!

 

 

Wat is 'Spiel des Jahres'?

 

Vooraleer we jou de winnaars van 2021 bekendmaken, willen we toch eerst deze titel een beetje toelichten.

 

'Spiel des Jahres' is een titel/onderscheiding die wordt toegekend aan bordspellen. Sinds 1979 engageren zich verschillende Duitse spelrecensenten om het wereldwijde aanbod aan bordspellen onder de loep te nemen en om jaarlijks deze eervolle onderscheiding toe te kennen aan de beste spellen van dat jaar.

 

Deze onderscheiding wordt toegekend aan spellen uit 3 categorieën:

 

  • * Spel van het jaar (Spiel des Jahres)
  • * Kinderspel van het jaar (Kinderspiel des Jahres)
  • * Kennersspel van het jaar (Kennerspiel des Jahres)

 

Een tiental juryleden beoordelen de spellen op volgende onderdelen:

 

  • * Spelidee en originaliteit
  • * Structuur van de regels en de helderheid ervan
  • * Vormgeving
  • * Speelwijze

 

De titel 'Spiel des Jahres' wordt meestal toegekend aan een toegankelijk familiespel, terwijl 'Kennerspiel des Jahres' wordt toegekend aan de meer complexere spellen.

 

 

Het doel van deze organisatie!

 

Als spelontwerper is het uiteraard een hele eer om deze onderscheiding in de wacht te slepen, maar dat is niet het doel van deze organisatie, het is slechts een middel om hun doel te bereiken.

 

Het doel van deze organisatie is hetzelfde als de reden waarom wij een spellenshop zijn begonnen, namelijk ervoor zorgen dat het spelen van spellen terug hip wordt en deel gaat uitmaken van onze cultuur.

 

Lang werd het spelen van spellen voorbehouden voor kinderen, terwijl volwassenen zich enkel mochten bezighouden met het 'echte' leven.

 

Ondertussen mogen we stellen dat deze mensen hun doel bereikt hebben, want het spelen van bordspellen is hipper dan ooit en niet langer meer voorbehouden aan kinderen.

 

 

De winnaars van 2021!

 

"Spel van het jaar"

Micro Macro: Crime City

 

 

Welkom in Crime City: de stad waarin op elke hoek van de straat misdaden worden begaan. Dodelijke geheimen, stiekeme overvallen en koelbloedige moorden maken deel uit van het dagelijkse leven. De lokale politie kan het niet meer aan en heeft jullie hulp ingeschakeld! MICROMACRO is een coöperatief detectivespel. Samen lossen jullie listige misdaden op, onderzoeken jullie motieven en gaan jullie op zoek naar bewijsmateriaal om de daders te kunnen veroordelen. Een scherpe blik is minstens even belangrijk als logische redeneren. Dit is het echte speurwerk!

 

 

"Kinderspel van het jaar"

Dragomino

 

 

 

Je grote moment is aangekomen! Je bent tot drakenrijder benoemd en krijgt de kans om op een mysterieus eiland op zoek te gaan naar deze wezens. Maar je bent niet de enige drakenrijder in deze landstreken. Door de juiste tegels te matchen ontvang je drakeneitjes en uit sommige eitjes komen er draken die dan punten opleveren. Wie zal de meeste babydraken ontdekken?

 

Dragomino is een kinderversie van het bekende Kingdomino.

 

 

"Kennerspel van het jaar"

Paleo

 

 

 

In het stenen tijdperk is het eten of gegeten worden. In het coöperatieve spel Paleo proberen jullie als volksstam samen te overleven en voortdurend te streven naar vooruitgang. Maar let op, overal dreigt gevaar: wilde dieren, stormen en andere volksstammen liggen op de loer. Zullen jullie slagen?

 

In Paleo speelt elke speler met een groep mensen uit de stam. Daartoe behoren onder andere stoere vrouwelijke krijgers, handige uitvindsters en waakzame verkenners. De spelers vormen samen een volksstam en proberen de omgeving te verkennen. Dat leidt tot telkens nieuwe avonturen. Die kunnen de spelers alleen overleven door goed samen te werken.

 

Elke speler krijgt een eigen stapel kaarten, die zowel de te verkennen omgeving als de daarvoor beschikbare tijd voorstellen. In Paleo draait alles om het ontdekken van nieuwe dingen en er staan de spelers dan ook voortdurend nieuwe uitdagingen te wachten!

 

Met tien verschillende modules die op verschillende manieren gecombineerd kunnen worden, is geen enkel potje hetzelfde. Zullen jullie er in slagen om te overleven en de grotschildering af te maken om zo jullie stempel op de geschiedenis te drukken?

 

 

 

Eervolle verliezers!

 

Natuurlijk is er ook een hele lijst met eervolle verliezers, want ieder jaar kunnen er maar 3 winnaars zijn. Wil je graag alles weten over de prijsuitreiking van dit jaar, surf dan naar…

https://www.spiel-des-jahres.de/aktuelle-preistraeger-2021/

 

 

 

Grote kanshebber volgens ons!

 

De Verdwenen Ruïnes van Arnak

 

 

Eén van de genomineerden voor de titel van ‘Kennersspel van het jaar’ was ‘De Verdwenen Ruïnes van Arnak’. Wat ons betreft had ook dit spel van Michaela Štachová en Michal Štach de titel mogen ontvangen.

 

Het is de perfecte combinatie tussen worker placement en deck building, waarbij je als een echte Indiana Jones op expeditie gaat om een nieuw eiland te verkennen en verloren artefacten te vinden. Naast sterke spelmechanismen en een sterk thema, kun je ook nog eens genieten van een prachtige vormgeving.

 

Wat ons betreft, is dit ook zeker een aanrader!

 

 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Saldo cadeaubon controleren

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »